Frank Andersson - Våran maskot
Dom flesta utav Er har kanske sett bilden på våran nya klubbmaskot Frank, han hittades bland skräpet när vi gjorde plats för vårat gym.
Vem är då denna man?

Jo denna man född 1956 är en av Sveriges främsta brottare genom tiderna.
Han brottades i mellanvikt(90kg), han vann junior-VM 1973 och 1975,som senior vann han fyra EM-guld 1976, 1978, 1979, 1981
 tre VM-guld 1977, 1979, 1982 samt brons i OS 1984, han brottades i grekisk-romersk stil.
Han hade även en kort karriär inom professionell brottning (wrestling) i USA.

 

Visa hela inlägget »

Här sitter jag med en pepparkaka i handen och filosoferar. Jag tänker på träningen. Hur gick det idag egentligen? Jag kan börja med att berätta vad vi gjorde.  Eller jag kan citera vad vi gjorde, det blir bäst så. ”Uppvärmning med IntuFlow följt av skuggboxning först bara förflyttning därefter explosiv kickboxning i skuggboxning. 
Slag, knä och lowkickskombinationer därefter. Samma person körde 3 min x 3 innan byte gjordes. 
Därefter K-1 Sparring - Korta ronder”.

 

Tillbaka till frågan; hur gick det idag egentligen? För mig alltså. Precis efter träningen så ville jag bara gräva ner mig. Det kändes skit rent ut sagt. På mitssparringen så tappade jag teknikerna hela tiden, jag visste om det och jag försökte rätta till det, men det ville sig liksom inte. K-1-sparringen gick som en bergochdalbana, upp och ner. Ena stunden bra kombinationer och  bra förflyttningar, andra stunden var jag heeelt ute och cyklade och jag tappade guarden fullständigt. Jag har aldrig blivit så trött när jag har sparrat förut. Har jag så dålig kondis? tänkte jag.

Men efter träningen så fick jag mig ett gött snack med mr Miyagi (Björn), och nu när jag sitter här med min pepparkaka i handen så känns det inte så för jävligt ändå. För har man ätit dåligt så har man ingen energi och har man fetingförkylning så orkar man inte lika mycket. Och lite så var fallet idag. Så mina vänner, frukta ej. Bryt ihop och kom igen.

 

Gott nytt år önskar en trött Hanna Bäckman efter ett gott träningspass.

 

Over and out!

Visa hela inlägget »

"Jag har tränat ihop med en kille som hade benprotes"

Enligt Björn Rhodin, ett av "överhuvudena" på WCK, så kan med andra ord vem som helst börja träna kick/thaiboxning. Det enda hindret är din egen vilja och motivation. Så vem är så den här långa, tatuerade, gitarrspelande killen med hår på hakan ist för huvudet? Hur uppstod hans kampsportintresse och vad har han för visioner och planer för west coast kickboxing? Jag väckte björnen i sitt lugna bo och roastade honom med massor av frågor! Read & enjoy! / Ellioth.D


1. Hej Björne! Hur är läget?
-Det är riktigt bra. Bra form, bra humör och mycket att göra. Så vi gillar det!

2. Lite typisk fakta, ålder, bor, familj och lite vad du känner för att dela med dig av...?
-Fyller 30 nästa år, bor i Partille med fru och två barn. Väger i dagsläget 95 kg cirka men har en plan för det...
Du och jag hullet. Du och jag...

3. Hur länge har du sysslat med kick/thaiboxning?
-ÖÖÖhhh...ah börjar med just kick och thai år 2000. Så just det är vi ju inne på 11e året nu va.
Började på Ironman och blev kvar i rätt många år. Gick in med två målsättningar. Svart Bälte och Svensk Mästare. Körde non-stop tills jag tog brunt, bytte till ren
thai, tröttnade, körde MMA, diggade inte skadorna, pausade några månader och sprang på en gammal tränare som körde på Ironman Majorna.
I juni i år tog jag mitt svarta bälte. Ett mål kvar nu...

4. Har du utövat någon annan kampsport, eller någon annan sport överhuvudtaget?
-Ah för fan, kört en del. Krav Maga vilket var det jag började med därefter Shooto och sen på Kick och thai. Jag är ingen brottningskille alltså, det ska du hajja.

5. Hur blev du intresserad av kamsport? Impad av Bruce Lee eller? ;)
-Har svårt att identifiera en trigger på det där. Har så länge jag kunnat minnas viljat lära mig. Började dock väldigt sent. Hade jag fått bestämma själv hade jag börjat som mina döttrar kommer att få göra, men det var lite fördomsfulla föräldrar som var lite nervösa för kampsporter.

6. Tävlat något?
-Ah fan, tävlat i både thaiboxning och kickboxning. Det blir mer åka av inom detdär vad det lider...

7. Somliga tror att det bara är stora tuffa killar som tränar kampsport för att lära sig slåss ute på gatan, vad har du för argument för att krossa denna felaktiga myt?
-Jo alltså...saken är den att det HAR varit så. Gick du in på en kampsportsklubb som sysslade med kickboxning och thaiboxning för 15-20 år sen så var det dom gubbarna du hittade va. Men det är en gammal uppfattning. Om jag bara skall prata om våra sporter är vi idag nånstans runt 50/50 killar och tjejer. Nått hände i kampsportsgöteborg detta året. Helt plötsligt exploderade det med tjejer. Vi har en teori om det där.
MMA är en sport som vuxit explosivt men det är en sport som inte alls passar alla och med väldigt väldigt mycket nära kroppskontakt.
Tjejer verkar inte digga det helt 100 utan väljer en sport med längre distans och inte alls lika mycket machomentalitet.


8. Skulle du vilja påstå att kick/thaiboxning har format dig som människa, hade du varit annorlunda om du inte tränade?
-Skall sanningen fram så hade jag varit en helt annorlunda människa idag om jag inte hade börjat. Det var mycket som hände i livet just då
och kampsporten knöt ihop många många lösa trådar. Det var också där jag träffade min bästa vän, Douglas. På listan av vänner räknar jag honom två gånger. Mycket hade varit väldigt annorlunda. Vi lämnar det där ;)

9. Finns det någon som INTE kan träna kick/thaiboxning?
-Förutom självklara hinder såsom rullstol och sådant? Nej, absolut inte. Alla kan! Tränade med en kille för många år sen - hade benprotes. INGA problem!

10. Berätta lite om west coast kickboxing, när fick du idén och när blev idén verklighet?
-Vi - Jag, Douglas och Magnus - fick idén till WCK i våras men la det på is och lät den gro. Sen öppnade det sig möjligheter med lokal som i sin tur ledde till den
lokalen vi har nu och på den vägen var det. Vi har tränat i väldigt många år allihop och har väldigt många bra tankar om denna typen av
träning. Har man för mycket man vill och inte vill göra på en klubb man tränar på redan och det är många viljor att övertyga är det i många fall bättre att starta eget.
Sen att vi bor i Partille och det inte finns någon liknande verksamhet där idag gjorde att saken var biff.
Vi drog igång med utomhusfysträning, hemsida och facebook i augusti nångång och därefter har allt arbete lett fram till den 4e januari.
Vi har gjort enormt mycket bakgrundsarbete vilket gör att nu kan vi koncentrera oss på träningen och göra den till det bästa nånsin.

11. Vad har du för visioner och planer med WCK?
-Vi har en agenda. En agenda med ett par olika ben att stå på.
Vi skall bli en klubb där alla är välkomna, där alla kan vara sig själva, där tränarna är bra utövare, instruktörer och människor.
Vi skall bli en klubb som fungerar som ett kompetenscentrum för stående kampsport där vi också går in och hjälper andra klubbar och utövare med det vi kan. Vi hjälper just nu en tjej som heter Hanna Bäckman som har den sjukaste talangen vi sett i hela våra karriärer att elitsatsa.
Vi skall bli en fast punkt i ungdomars ibland trasiga liv. Hos oss kommer dom aldrig att bli lämnade vind för våg, hos oss kommer dom skaffa sig självförtroende, hälsa och social mening.
Vi skall göra mycket. Jävligt mycket.
Planerna är att göra allt detta parallellt och helt ärligt kan jag säga att vi redan är igång på alla dom benen. Vilket är helt galet när jag tänker efter.

12. Är wck en klubb där alla kan känna sig välkomna? Om man är från ett annat land, stor, liten, kort, tjock, lång, smal, hetero, gay, bi, transa, luffare, volvo-Vd, Bill Gates, kör sopbil and so on...?
-På WCK ÄR alla välkomna så länge du respekterar dina medmänniskor och respekterar åsikten att alla är av lika värde. Gör du inte det så har vi ett problem...

13. Geografisk målgrupp? GBG med omnejd?
I dagsläget har vi elever ifrån Lindome, Kungsbacka, Mölndal, Frölunda, Majorna, Centrum, Härryda, Partille, Gråbo och Stenkullen. Vi kör brett =).
Sen är det lite våran grej. Vi sticker ut hakan och vet om att vi levererar en träning som folk gärna åker bil både 20 och 30 minuter för att komma till. Vi är väldigt stolta över det och blir ännu mera taggade att leverera det bästa som går att få tag i till killarna och tjejerna på klubben. Det är därför vi har sånt driv. Vi vet om detta och då måste vi också förvalta det på yppersta sätt och ge alla det dom behöver och med rätta kräver.

14. Hur taggad är du inför terminstarten? (5 av 5 suspar?)
Finns inte så många taggar på ett piggsvin...

15. Satsar du på något tävlande framöver?
Jag skall tävla väldigt mycket. En match i månaden om kroppen håller. Skall köra fullkontakt så det är mycket som måste stämma. Men får kroppen hålla så kör jag.
Tanken är att komma ner till under 90 kilo vilket är helt eget krig. Jag sitter nämligen på fettlagringen ifrån helvetet...


15. Vilken är din roll på WCK?
-Jag är huvudinstruktör tillsammans med Douglas och Magnus. Sitter även som admnistrativ ordförande i föreningen.

16. Dina erfarenheter som instruktör?
Har instruerat väldigt länge och är väl där jag har min egentliga talang. Den dagen jag inte kan eller vill tävla längre kommer jag inte gråta - då kommer jag träna andra på heltid.
Jag är dessutom skolutbildad gruppträningsinstruktör, personlig tränare, styrketränings
instruktör och kostrådigvare - så jag har förutom den rena kampsporten även annan träningsbakgrund. Det har varit jävvla skönt.

17. Vad är viktigast för dig som instruktör?
-Det viktigaste för mig är att deltagarna har skojj och att dom tycker det är såpass roligt att dom vill lära sig mer. Därefter kommer säkerhet, mental inställning osv.


18. beskriv dig själv med 3 ord!!!
-Genomsnäll - Driven - Rolig!

... Och jag får ta att erkänna att hans beskrivning av sig själv passar väldigt bra in på den person jag fått den ära att få som både vän och tränare! Jag tackar Björn för denna intervju! Vi ses på WCK!!!!!!!!!! :-)

Visa hela inlägget »

Gårdagen började med att klockan ringde 06.00 och den inte så morgonpigga brevbäraren Hanna Bäckman ville inte gå upp! Vem vill det när det är 20 minusgrader ute och man ligger i en varm och go säng?  Men det var bara att masa sig ur sängen och på med blåstället. Frukosten bestod av mammas pastasallad från dagen innan, som jag fick slänga i mig eftersom jag aldrig lär mig att gå upp i tid.. Jag sprang ut till bilen och hoppades att jag skulle slippa skrapa rutorna, men ack så fel man kan ha. Denna morgon satt inte frosten på rutan som den brukar, utan det var ungefär en centimeter is! Kanske något överdrivet, men jag fick skrapa som en dåre för att få bort det och jag tror till och med att jag har fått lite träningsvärk efter det. Kanske kan vara något för Karate Kid istället för ”wax on, wax off”. Tillslut kom jag i alla fall iväg och när jag svängde in på infarten till jobbet så tyckte jag att det var lite väl mörkt, inga lampor tända alls. Det hade tydligen varit strömavbrott sen klockan fyra på natten. Men som tur är så har vi kommit såpass långt i vår utvecklig att vi har stearinljus! Tända ljus inne på hela postkontoret, och sorteringen av posten gick sakta men säkert framåt i en ganska så mysig tillvaro. Efter ett tag kom strömmen tillbaka och vid 11-tiden var vi färdiga med sorteringen och jag fick åka hem. Eftersom jag har haft ont i sidan av ryggen efter några goa rundsparkar som jag inte blockat, så blev det ingen brevbäring för mig igår. Dags för mig att öva lite extra på de där blockeringarna kanske?

Klockan 18 var det dags för träning med Kungsbacka Kick & Thaiboxning. Jag kunde dock inte vara med på allt som gjordes, men lite mitssparring, styrka och lite rörlighet fick det bli. Kändes rätt bra faktiskt och idag känns det till och med ännu bättre. Woho!

 Idag började jag dagen med att försova mig, men jag hade tydligen somnat med kläderna på igår kväll, så det var i stort sätt bara att resa sig ur sängen, borsta tänderna, ta på jackan och åka. Inte ens rutan på bilen behövde skrapas, och jag kom faktiskt precis i tid. Rutinerat!

Nu är jag hemma igen och det som står på dagens schema är först lite löpning på gymmet, sen ska jag och mamma ut och shoppa kläder på rean. Om det nu finns något användbart kvar. Sen kommer det bästa av allt: PULKAÅKNING! Det är på tiden faktiskt, för jag har inte åkt en enda gång i år. Termobyxorna ska på och termosen ska fyllas med varm choklad. Kaffe är för gamlingar!

 

Det var allt jag hade att komma med idag.

Over and out!

Visa hela inlägget »

Vaknade upp denna kalla måndagmorgon med en gnutta träningsvärk efter gårdagens träningspass. Det var ett roligt och intensivt pass. Det kändes i kroppen att man hade väntat på denna träningen i ca 2 veckor. Jag var lite spänd och fick knappt i mig någon frukost. Men jag lyckades tvinga i mig en halv portion havregrynsgröt även om den växte i munnen. Klockan elva, en timme före den riktiga träningen, skulle jag vara på West Coast Kickboxing för att göra några tester. När vi kom dit så var det iiiiskallt i lokalen. Men någon vis mänsklig varelse sa en gång att : ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Så det blev långbyxor och tjocktröja på. Jag fick sätta på mig en pulsklocka och sedan var det dags att värma upp. Och efter att jag hade sprungit lite och sedan gjort dom beryktade burpees i 8 intervaller (hallååå mjölksyra!), så hade jag faktiskt fått upp värmen lite grann. Mina lår ville nog gärna gå hem tror jag, dom blev lite trötta efter det där. Men bryt ihop och kom igen! Magnus satte igång kameran och filmade medans jag först skulle göra sparkar sedan raka slag. Jag har tittat lite på filmen nu i efterhand och det känns ganska jobbigt att se mig själv, men jag vet att det är viktigt.

Efter detta hade dom flesta kommit och klockan började närma sig tolv, så det var dags för träningen att börja. Vi började med att värma upp, och nu citerar jag: ”Tuff uppvärmning med fortsättning i påbyggnadskombinationer.
Blockering mot krok följt av kontring med samma hand.
Blocka på höger sida, kraftfull kontring med rak höger. Byggde vidare med dubbelslag, rakt igenomgående knä, distanskontroll ...och lowkicksavslut. Där efter hård men mycket kontrollerad sparring där de som var mer erfarna tilläts gå hårdare och där de nyare utövarna gick lugnare och under mer översyn.
Avslutade med 10 minuter crossfit-variant med roterande benlyft & Spindelarmhävningar.”
Jag är fortfarande en liten fjant och tycker det är ganska obehagligt att få smällar i ansiktet, även om det inte är hårt. Men det blir bättre och bättre, och de sista ronderna på sparringen kändes faktiskt rätt bra. Jag säger som Stig Helmer, med lite omfrormulering, ”Jag kan ta stryk, jag är inte rädd”.


Summa summarum: Förbannat bra och rolig träning, och som sagt så känns det i kroppen idag.

Tack för mig.

Over and out!

Visa hela inlägget »

Vi är mycket stolta över att presentera nästa bloggare.

Hanna Bäckman är fd. elitfotbollsspelare i Kopparbergs FC och som det skulle visa sig - en gudabenådad talang inom kickboxning. Hanna har precis påbörjat sin elitsatsning inom kick och thaiboxning och kommer ha sin utvecklingsbas på West Coast Kickboxing. Hanna tränar även på Kungsbacka Kick och Thai men kommer att träna med tävlingsgruppen samt privatträna med Björn, Douglas och Magnus.

Hos oss får Hanna en 3årsplan över sin träning med individuellt uppsatta delmål och huvudmål.

Vi har redan börjat med mätningar och kontroller för att skapa referenspunkter och nästa steg är fys och teknikprogram som är anpassade efter Hannas nuvarande nivå och kunskaper.

 

 

Så. Utan vidare fördröjning. West Coast Kickboxing ger er - Hanna Bäckman.

 

Hej allihopa.

Jag heter Hanna och är 22 år. Har under större delen av mitt liv varit en riktig fotbollstönt och ägnade det mesta av min tid åt att jaga och sparka på den där bollen. Det gick ganska bra fram tills att de där 
fruktade skadorna började ge sig på mig. Så nu efter några års kämpande bestämde jag mig för att lägga skorna på hyllan ett tag och testa på något annat. Min kära storebror har tjatat på mig i många år om att börja träna thaiboxning med honom så jag ringde Kungsbacka Kick & Thaiboxning och dit var jag välkommen att komma och provträna. Och nu är jag fast i kampsportens underbara värld! Så nu när jag ändå har gett mig in i det så kan jag ju lika gärna köra på, ge allt och se hur långt jag kan gå. Eftersom det här är något helt nytt för mig, så har jag mina fyra vise män Björn, Douglas, Magnus och min tränare i Kungsbacka - Fredrik till hjälp. Jag tror stenhårt på dem och litar på att de kommer att ge mig rätt träning för att nå dit jag vill: toppen.
Visa hela inlägget »

Dan´efter dan´!

Ohoy!

Igår var det alltså URPREMIÄR på west coast kickboxing. Jag kan utan att ljuga säga att det 1a passet uppnådde alla mina förväntningar och lite därtill! Vi var ett glatt och taggat gäng som samlades i wck’s minst sagt grymma lokal. Det var rymligt och riktigt fräscht, trots att det finns lite finslip kvar att göra.
Vi började med olika rörlighetsövningar av armar/höfter/fötter och andra delar av kroppen. Även förklarade Björn under varje övning varför vi gjorde dem, alltså vilken funktion de har och vilka delar som arbetar vilket jag anser vara väldigt bra, så man inte bara står och gör som tränaren säger utan att ha någon aning om vad det egentligen ger för nytta.

Sedan körde vi igång med lite slag och sparkkombinationer på mitsar för att sedan sätta på oss full utrustning och köra sparring. Vi började med enbart boxning, sedan boxning + lowkicks och sedan kickboxning.

Avslutningsvis körde vi bålträning i form av en massa olika övningar och det sved riktigt gött i magmusklerna efteråt, precis som det ska vara! Sedan körde vi återigen rörlighetsövningarna som vi inledde passet med.
Jag är grymt nöjd med gårdagens pass och kan knappt bärga mig tills vi får köra igång på riktigt. Om jag ska beskriva gårdagens pass med tre ord blir det: Tekniskt, intensivt & roligt! Jag tackar alla på west coast kickboxing för en grym start samt för den härliga träningsvärken jag vaknade upp med i morse! TACK! :)

På återseende! / Ellioth

Visa hela inlägget »

SKUGGBOXNING

 

Varför skuggboxas du?

 

Hur tänker du när du skuggboxas?

 

Vad har skuggboxning för syfte?

 

Ja frågorna är många, ialla fall för mig. Tankegången hos mig går så här.. Vad finns det för anledning till att vi gör dom övningarna vi gör!?

 

Jag vill tro att vi gör varje övning för att vi ska bli bättre i vårat utövande så då kan man använda skuggboxning till att slipa på sin sparring och framförallt sitt rörelse mönster i sparring.

 

Jag föreställer mig altså att jag sparras när jag skuggboxas, föreställer mig olika moment och olika situationer med den stora fördelen att om jag gör fel så händer ingenting. Gör jag fel så backar man bandet och gör om.. ni kanske har hört eller läst det tidigare.... Gör om, gör rätt.

 I dessa situationer och moment som man sätter sig själv i mentalt så har man oxå fördelen i skuggningen att man kan stanna upp och känna efter, står jag bra, är guarden bra, hur är mitt fotarbete, slår jag min raka höger tillräckligt rakt, har jag ett flyt i kombinationerna som jag slår mm. Det finns mycket man kan och ska slipa på i skuggboxningen och du kommer förr eller senare agera i sparring som du gör när du skuggboxas.

 

Trixet till en bra skuggboxning är som jag nämt tidigare att man mentalt sparras, att man faktiskt ser en fullt levande person framför sig som kommer med slag som skyddar sig som flyttar sig. Detta är något som brukar ta lite tid att få till men när det kommer så märker man hur bra det blir.

 

Så även här förespråkar jag att man börjar långsamt och korrekt för att minimera risken till att lära in ett mindre fördelaktigt beteende.

Varför lära sig något som man sen ska avlärasig (eller hur man nu utrycker det).

 

Här är mina tankar om skuggboxning, det skälvklara momentet i varje kampsportslokal..

 

Douglas.

Visa hela inlägget »

Du som följer oss via Facebook och våran hemsida, har väl knappast missat att det händer mycket nu. Vi har precis fått en grymt snygg träningsoverall från Adidas, vi har även skaffat ett gäng träningsshorts också detta från Adidas, detta tack våran gode vän Pablo på Adidas Budo Store.

 

Vi har nu fått tillträde till det som ska bli våran träningslokal, så nu blir det på med arbetskläder och jobba järnet så vi har en fräsch och trevlig lokal tills terminsstarten.

 

Vårat mål är att skapa en klubb med klubbkänsla, dvs att få alla trivas, känna att man kan stanna kvar en stund efter träningen och snacka med alla goa träningskamrater.

 

Bilder på arbetet i lokalen kommer med säkerhet också upp all eftersom.

 

Så vi ses i Januari.

 

Visa hela inlägget »

Sparring

 

Tänkte dela med mig lite av mina tankar när det gäller sparring, varför man sparras och variant på hur man kan sparras.

 

Jag kan ju börja med anlednngarna till att man sparras och det är rätt enkelt.

Det är en naturlig del i utvecklingen och det är ett sätt att faktiskt se om teknikerna man tränar fungerar. Man går och nöter och nöter träning efter träning på olika tekniker i olika former i olika situationer men alla är arrangerade, det vill säga att man vet exakt vad som kommer att hända i de olika situationerna och så måste det vara för att man ska lära sig de olika momenten. Så när man gjort detta tillräckligt länge och man är trygg i de olika momenten så börjar man succesivt byta ut momenten till mer fria roller för att man ska få prova teknikerna i ett mindre förutbestämt mönster. För tänk vad tråkigt det hade varit om man inte fick testa det man tränar i en så verklighetstrogen situation någon gång!? Så det faller sig fakitskt rätt naturligt när man väl börjar med sparring och man kommer vilja det, trixet är att inte stressa fram det utan att styra det man vill lugnt och målmedvetet. För vissa går det fort för andra lite långsammare..

 

 

Nästa, hur ska man sparras?

Ja det kan ju variera en del beroende på var man tränar någonstans men jag har en tanke här.

En stor del av sparringen om inte den enda är ju att lära kroppen ett rörelse mönster en reaktion en handling ett muskelminne. När man börjar köra bil så tar man vanligtvis inte den första turen i en Ferrari på autoban i 250km/h så varför ska du göra det i sparring??

Tanken är ju då som följer.. Att man börjar sin sparringkarriär mycket långsamt och lätt så man har utrymme för att göra fel och rätta till det. Dom gånger som man gör fel så stannar man upp och upprepar momentet och rättar till, med andra ord gör om och gör rätt.. På detta sätt tror jag att man minskar risken att lära in ett mindre fördelaktigt beteende som man senare får jobba som fan för att få bort..

Med tiden så kommer man bli snabbare och man kommer kunna lägga på fart och hårdhet i teknikerna och man kommer inte att uppleva det som så fort eller hårt. Vilket då betyder att man har kontroll på situationen.

PÅ detta sätt tror jag att ingen kommer känna sig osäker på att sparras, för det är det momentet folk i allmänhet är mest skeptisk till. Sparring för nybörjare ska inte vara hård och okontrolerad som den lätt blir då man i många fall inte riktig har koll på hur mycket man spänner sig och därför inte har så stor koll på hur hårt man slår osv osv. 

 

Med detta sagt så har jag delat med mig lite av mitt tankesätt angående varför man ska sparras och ett sätt till hur man kan göra för att bygga upp det..

 

Må väl vänner.

 

Douglas

West Coast Kickboxing.

Visa hela inlägget »