Peter Lihnell - Kan man välja sin familj??


När jag var liten så tittade jag ofta på mina vänner och hur lyckliga de verkade med sina perfekta familjer. De hade en jättesnäll mamma och närvarande pappa, och jättetuffa syskon som lyssnade på fräck musik eller kunde en massa spännande saker. Jag tittade med avundsjuka på hur mina vänner fick sådana fina leksaker och fick sitta uppe på kvällarna och titta på allt som vi inte fick i min familj. I korthet så tittade jag på vad jag hade och vad andra människor hade och kände att vad jag höll i mina händer var inte lika bra som det som fanns någon annanstans.
Jag har hört att man inte väljer sin familj, man kan inte byta ut sina föräldrar eller sina syskon. Inte heller kan man bara vifta bort de förpliktelser som kommer med familjeband. För det är väl inte mer än det som det handlar om. Förpliktelser, skapade genom ett blodsband mellan far och son, mor och dotter, bror och syster. Jag har under så lång tid jag kan komma ihåg alltid känt detta ansvar gentemot familjen, att när det behövs, ta hand om dem. Men behöver det verkligen vara så?

Jag har en bild av vad familj är i mitt huvud. Det är en grupp med människor som delar ett band med varandra och som förutsättningslöst ställer upp för varandra och älskar varandra. Måste det då verkligen vara via blodsband? Om det är så, hur är det då med alla dessa adopterade barn? Får de inte ha en ”riktig” familj? Det slog mig idag att jag kanske har varit för fixerad vid att endast se familjen som någonting du föds med, någonting som du har där oavsett vad i ditt liv. Men så är det inte. Familjen är de som du vill ha med dig under den långa resan som är ditt liv. Människor som vill samma sak med dig som du vill med dem.
När jag kom på det här så lättade så mycket för mig. Det betyder att jag kan, utan dåligt samvete, ta bort det som tynger ner mig och som är ett negativt inflytande i mitt liv samtidigt som jag behåller det som gör mig glad och som bidrar till att jag mår bra. Det betyder också att de vänner jag har som är mina allra närmaste kan vara lika mycket bröder eller systrar till mig som den som delar genetisk arvsmassa med mig. Jag har inte samma familj idag som den jag föddes med. Vissa saker är som det alltid har varit och andra inte.

Jag har nu under en period försökt definiera bloggen och hitta en röd tråd. Jag trodde att den skulle handla om vad jag åt varje dag och vad jag vägde morgon/middag/kväll men det var inte där den slutade. Istället så tror jag att om jag ska hitta en röd tråd genom allt jag skriver om så är det den om förändring och positivitet. En blogg som förhoppningsvis kan komma att inspirera andra människor till att resa sig över den gråa vardagens nedtyngande pessimism. Ett par människor har redan berättat att de har velat ta tag i sina liv eller sina matvanor eller andra situationer i deras liv som de vill förändra till det bättre och det gör mig inte bara glad utan även stolt.

Folk frågar då och då vad det är för diet jag följer. Jag kan då med handen på hjärtat säga att jag har ingen aning om jag ens följer en diet. Det enda jag vet är att jag äter annorlunda och mår bättre. Idag så är det den 24 januari och jag har inte rört en godisbit eller besökt en snabbmatsrestaurang sedan 2010. Jag vet att det är bara 24 dagar vi pratar om, men det är 24 stolta dagar som betyder mycket för mig.

Att äta mat är inte helt olikt en familj om man tänker efter. Du äter antingen vad du får serverat till dig eller så väljer du ut det som din kropp mår bra av och tar bort det dåliga.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-