Dageby bloggar. I intervjuform denna gången!

"Jag har tränat ihop med en kille som hade benprotes"

Enligt Björn Rhodin, ett av "överhuvudena" på WCK, så kan med andra ord vem som helst börja träna kick/thaiboxning. Det enda hindret är din egen vilja och motivation. Så vem är så den här långa, tatuerade, gitarrspelande killen med hår på hakan ist för huvudet? Hur uppstod hans kampsportintresse och vad har han för visioner och planer för west coast kickboxing? Jag väckte björnen i sitt lugna bo och roastade honom med massor av frågor! Read & enjoy! / Ellioth.D


1. Hej Björne! Hur är läget?
-Det är riktigt bra. Bra form, bra humör och mycket att göra. Så vi gillar det!

2. Lite typisk fakta, ålder, bor, familj och lite vad du känner för att dela med dig av...?
-Fyller 30 nästa år, bor i Partille med fru och två barn. Väger i dagsläget 95 kg cirka men har en plan för det...
Du och jag hullet. Du och jag...

3. Hur länge har du sysslat med kick/thaiboxning?
-ÖÖÖhhh...ah börjar med just kick och thai år 2000. Så just det är vi ju inne på 11e året nu va.
Började på Ironman och blev kvar i rätt många år. Gick in med två målsättningar. Svart Bälte och Svensk Mästare. Körde non-stop tills jag tog brunt, bytte till ren
thai, tröttnade, körde MMA, diggade inte skadorna, pausade några månader och sprang på en gammal tränare som körde på Ironman Majorna.
I juni i år tog jag mitt svarta bälte. Ett mål kvar nu...

4. Har du utövat någon annan kampsport, eller någon annan sport överhuvudtaget?
-Ah för fan, kört en del. Krav Maga vilket var det jag började med därefter Shooto och sen på Kick och thai. Jag är ingen brottningskille alltså, det ska du hajja.

5. Hur blev du intresserad av kamsport? Impad av Bruce Lee eller? ;)
-Har svårt att identifiera en trigger på det där. Har så länge jag kunnat minnas viljat lära mig. Började dock väldigt sent. Hade jag fått bestämma själv hade jag börjat som mina döttrar kommer att få göra, men det var lite fördomsfulla föräldrar som var lite nervösa för kampsporter.

6. Tävlat något?
-Ah fan, tävlat i både thaiboxning och kickboxning. Det blir mer åka av inom detdär vad det lider...

7. Somliga tror att det bara är stora tuffa killar som tränar kampsport för att lära sig slåss ute på gatan, vad har du för argument för att krossa denna felaktiga myt?
-Jo alltså...saken är den att det HAR varit så. Gick du in på en kampsportsklubb som sysslade med kickboxning och thaiboxning för 15-20 år sen så var det dom gubbarna du hittade va. Men det är en gammal uppfattning. Om jag bara skall prata om våra sporter är vi idag nånstans runt 50/50 killar och tjejer. Nått hände i kampsportsgöteborg detta året. Helt plötsligt exploderade det med tjejer. Vi har en teori om det där.
MMA är en sport som vuxit explosivt men det är en sport som inte alls passar alla och med väldigt väldigt mycket nära kroppskontakt.
Tjejer verkar inte digga det helt 100 utan väljer en sport med längre distans och inte alls lika mycket machomentalitet.


8. Skulle du vilja påstå att kick/thaiboxning har format dig som människa, hade du varit annorlunda om du inte tränade?
-Skall sanningen fram så hade jag varit en helt annorlunda människa idag om jag inte hade börjat. Det var mycket som hände i livet just då
och kampsporten knöt ihop många många lösa trådar. Det var också där jag träffade min bästa vän, Douglas. På listan av vänner räknar jag honom två gånger. Mycket hade varit väldigt annorlunda. Vi lämnar det där ;)

9. Finns det någon som INTE kan träna kick/thaiboxning?
-Förutom självklara hinder såsom rullstol och sådant? Nej, absolut inte. Alla kan! Tränade med en kille för många år sen - hade benprotes. INGA problem!

10. Berätta lite om west coast kickboxing, när fick du idén och när blev idén verklighet?
-Vi - Jag, Douglas och Magnus - fick idén till WCK i våras men la det på is och lät den gro. Sen öppnade det sig möjligheter med lokal som i sin tur ledde till den
lokalen vi har nu och på den vägen var det. Vi har tränat i väldigt många år allihop och har väldigt många bra tankar om denna typen av
träning. Har man för mycket man vill och inte vill göra på en klubb man tränar på redan och det är många viljor att övertyga är det i många fall bättre att starta eget.
Sen att vi bor i Partille och det inte finns någon liknande verksamhet där idag gjorde att saken var biff.
Vi drog igång med utomhusfysträning, hemsida och facebook i augusti nångång och därefter har allt arbete lett fram till den 4e januari.
Vi har gjort enormt mycket bakgrundsarbete vilket gör att nu kan vi koncentrera oss på träningen och göra den till det bästa nånsin.

11. Vad har du för visioner och planer med WCK?
-Vi har en agenda. En agenda med ett par olika ben att stå på.
Vi skall bli en klubb där alla är välkomna, där alla kan vara sig själva, där tränarna är bra utövare, instruktörer och människor.
Vi skall bli en klubb som fungerar som ett kompetenscentrum för stående kampsport där vi också går in och hjälper andra klubbar och utövare med det vi kan. Vi hjälper just nu en tjej som heter Hanna Bäckman som har den sjukaste talangen vi sett i hela våra karriärer att elitsatsa.
Vi skall bli en fast punkt i ungdomars ibland trasiga liv. Hos oss kommer dom aldrig att bli lämnade vind för våg, hos oss kommer dom skaffa sig självförtroende, hälsa och social mening.
Vi skall göra mycket. Jävligt mycket.
Planerna är att göra allt detta parallellt och helt ärligt kan jag säga att vi redan är igång på alla dom benen. Vilket är helt galet när jag tänker efter.

12. Är wck en klubb där alla kan känna sig välkomna? Om man är från ett annat land, stor, liten, kort, tjock, lång, smal, hetero, gay, bi, transa, luffare, volvo-Vd, Bill Gates, kör sopbil and so on...?
-På WCK ÄR alla välkomna så länge du respekterar dina medmänniskor och respekterar åsikten att alla är av lika värde. Gör du inte det så har vi ett problem...

13. Geografisk målgrupp? GBG med omnejd?
I dagsläget har vi elever ifrån Lindome, Kungsbacka, Mölndal, Frölunda, Majorna, Centrum, Härryda, Partille, Gråbo och Stenkullen. Vi kör brett =).
Sen är det lite våran grej. Vi sticker ut hakan och vet om att vi levererar en träning som folk gärna åker bil både 20 och 30 minuter för att komma till. Vi är väldigt stolta över det och blir ännu mera taggade att leverera det bästa som går att få tag i till killarna och tjejerna på klubben. Det är därför vi har sånt driv. Vi vet om detta och då måste vi också förvalta det på yppersta sätt och ge alla det dom behöver och med rätta kräver.

14. Hur taggad är du inför terminstarten? (5 av 5 suspar?)
Finns inte så många taggar på ett piggsvin...

15. Satsar du på något tävlande framöver?
Jag skall tävla väldigt mycket. En match i månaden om kroppen håller. Skall köra fullkontakt så det är mycket som måste stämma. Men får kroppen hålla så kör jag.
Tanken är att komma ner till under 90 kilo vilket är helt eget krig. Jag sitter nämligen på fettlagringen ifrån helvetet...


15. Vilken är din roll på WCK?
-Jag är huvudinstruktör tillsammans med Douglas och Magnus. Sitter även som admnistrativ ordförande i föreningen.

16. Dina erfarenheter som instruktör?
Har instruerat väldigt länge och är väl där jag har min egentliga talang. Den dagen jag inte kan eller vill tävla längre kommer jag inte gråta - då kommer jag träna andra på heltid.
Jag är dessutom skolutbildad gruppträningsinstruktör, personlig tränare, styrketränings
instruktör och kostrådigvare - så jag har förutom den rena kampsporten även annan träningsbakgrund. Det har varit jävvla skönt.

17. Vad är viktigast för dig som instruktör?
-Det viktigaste för mig är att deltagarna har skojj och att dom tycker det är såpass roligt att dom vill lära sig mer. Därefter kommer säkerhet, mental inställning osv.


18. beskriv dig själv med 3 ord!!!
-Genomsnäll - Driven - Rolig!

... Och jag får ta att erkänna att hans beskrivning av sig själv passar väldigt bra in på den person jag fått den ära att få som både vän och tränare! Jag tackar Björn för denna intervju! Vi ses på WCK!!!!!!!!!! :-)

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-