Sparring tankar

Sparring

 

Tänkte dela med mig lite av mina tankar när det gäller sparring, varför man sparras och variant på hur man kan sparras.

 

Jag kan ju börja med anlednngarna till att man sparras och det är rätt enkelt.

Det är en naturlig del i utvecklingen och det är ett sätt att faktiskt se om teknikerna man tränar fungerar. Man går och nöter och nöter träning efter träning på olika tekniker i olika former i olika situationer men alla är arrangerade, det vill säga att man vet exakt vad som kommer att hända i de olika situationerna och så måste det vara för att man ska lära sig de olika momenten. Så när man gjort detta tillräckligt länge och man är trygg i de olika momenten så börjar man succesivt byta ut momenten till mer fria roller för att man ska få prova teknikerna i ett mindre förutbestämt mönster. För tänk vad tråkigt det hade varit om man inte fick testa det man tränar i en så verklighetstrogen situation någon gång!? Så det faller sig fakitskt rätt naturligt när man väl börjar med sparring och man kommer vilja det, trixet är att inte stressa fram det utan att styra det man vill lugnt och målmedvetet. För vissa går det fort för andra lite långsammare..

 

 

Nästa, hur ska man sparras?

Ja det kan ju variera en del beroende på var man tränar någonstans men jag har en tanke här.

En stor del av sparringen om inte den enda är ju att lära kroppen ett rörelse mönster en reaktion en handling ett muskelminne. När man börjar köra bil så tar man vanligtvis inte den första turen i en Ferrari på autoban i 250km/h så varför ska du göra det i sparring??

Tanken är ju då som följer.. Att man börjar sin sparringkarriär mycket långsamt och lätt så man har utrymme för att göra fel och rätta till det. Dom gånger som man gör fel så stannar man upp och upprepar momentet och rättar till, med andra ord gör om och gör rätt.. På detta sätt tror jag att man minskar risken att lära in ett mindre fördelaktigt beteende som man senare får jobba som fan för att få bort..

Med tiden så kommer man bli snabbare och man kommer kunna lägga på fart och hårdhet i teknikerna och man kommer inte att uppleva det som så fort eller hårt. Vilket då betyder att man har kontroll på situationen.

PÅ detta sätt tror jag att ingen kommer känna sig osäker på att sparras, för det är det momentet folk i allmänhet är mest skeptisk till. Sparring för nybörjare ska inte vara hård och okontrolerad som den lätt blir då man i många fall inte riktig har koll på hur mycket man spänner sig och därför inte har så stor koll på hur hårt man slår osv osv. 

 

Med detta sagt så har jag delat med mig lite av mitt tankesätt angående varför man ska sparras och ett sätt till hur man kan göra för att bygga upp det..

 

Må väl vänner.

 

Douglas

West Coast Kickboxing.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-