Del 4 - Maten, myten och förbannad dieter.

 

Lång väntan mellan del 3 och 4. Sånt som händer ibland. Man måste ha nått vältänkt att skriva om också. OCH DET HAR JAG NU!
För jag tänkte prata lite om dieter.
Det finns ungefär 6 miljoner olika och alla hävdar sin suveränitet över de andra.
Men varför? Vad är det man vill åstadkomma med en diet? Jo. Att gå ner i vikt. Ner i vikt i fettmassa för att vara mer specifik. Och det finns HUR många varianter på dieter som helst.
Den mest kända är antagligen Atkins. Nya namnet för i princip samma diet är LCHF vilket också är tokigt populärt.
LCHF står för Low Carb High Fat (Låg kolhydrat högt fett) för er som inte visste det.

Nu tänker jag inte gå in mer på vad varje diet gör - det får ni googla fram själva - men däremot tänkte jag såga alla dieter längs med fotknölarna på samma gång. För oavsett vad dieten heter så fungerar kroppen på samma sätt för alla människor.
Förbrukar du mer energi än du får i dig så går du ner i vikt. Punkt. Så väldigt enkelt är det. Sen är det principiellt ovesäntligt i vilken form energin kommer in i.
Nu är det ingen dom rekommenderar folk att gå ner i vikt genom att äta kebabtallrik med pommes frittes, det handlar inte om det. Men man SKULLE kunna. Problemet är att eftersom maten är så energirik så krävs mycket mycket liten mängd vilket i sin tur innebär att behovet av vitaminer och mineraler inte tillgodoses och vi får alltså bristsjukdomar såsom vitain-c-brist eller Skörbjugg som det kallades förr.
Men man SKULLE kunna.
Jag tänker såhär. Prova olika. Testa att uteslut kolhydraterna (pasta, ris, potatis) ifrån maten och se hur du mår. Vi fungerar på olika sätt. Vissa kroppstyper behöver i stort sett inga kolhydrater alls, andra behöver kopiösa mängder.

Finns det då någon anledning att föra in massa förbud? Kan man istället inte äta utav allt men anpassa mängden
mat? Skulle man i teorin inte kunna unna sig en god bit mörk choklad till sitt starka kaffe?
Skulle man då inte må bättre? Rent psykiskt menar jag. För den biten är minst lika viktig för mig som den fysiska.

Så mitt manifest är detta!!
Ät av allt. Ät gott. Laga bra mat med bra råvaror. Att investera i mat är att investera i sig själv. Såväl själsligt, mentalt som fysikt. Ät av allt, skit i allt vad dieter heter och våga träna. Våga träna mer än alla rekommendationer säger.
Våga träna varje dag.

 

Vad du skall träna? Det pratar vi om nästa gång.


Så till dess, Ladies and Gärningsmän!
Adjö!

/Björn

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-